Könyv adatlap

Kozmetikus anyagismeret

Kiadói kód:
MK-59361
Szerző(k):
Bodor Ferencné
Megjelenés:
2013
Nyelv:
magyar
Oldal:
288

A kozmetikai anyagismeret a kozmetikában használatos anyagok tulajdonságaival, kozmetikai felhasználásuk lehetőségeivel foglalkozó tudományág.  Szoros kapcsolatban a kémiával, a biokémiával, a biológiával, a bőrgyógyászattal. A kozmetikai szakmai elmélet és gyakorlata nem képzelhető el az ott használt anyagok alapos ismerete nélkül.
Az anyagok fizikai, kémiai tulajdonságai összefüggnek kozmetikai felhasználásuk lehetőségeivel. A tulajdonságok pontos ismeretére azért van szükség, mert az egyes anyagok különböző koncentrációban más-más hatással lehetnek a bőrre, gyakran e hatások a koncentráció változásával egymással ellentétesek.
A kozmetikában használatos anyagokat sokféleképpen csoportosíthatjuk, pl. vannak: elemek, vegyületek; eredetük szerint: szervetlen és szerves anyagok. Ahhoz azonban, hogy a kozmetikában használatos anyagokat a gyakorlatnak megfelelően rendezzük, szükség van az olyan csoportosításra, amely elsősorban azok bőrre gyakorolt hatását emeli ki. Az egyes anyagok hatásmechanizmusának ismeretében lehet azokat kozmetikai felhasználásuknak megfelelően osztályozni.

A kiadvány fő témakörei: Az anyagok csoportosítása kozmetikai felhasználásuk szerint; A hidrogén és az oxigén kozmetikában használatos vegyületei, a pH-érték; Hámoldó és hámképző anyagok: a kén és származékai, a savak; Hámoldó és bőrpuhító, tisztító anyagok, bázisok, bázikus kémhatású anyagok, lúgosan hidrolizáló sók; Összehúzó, vérzéscsillapító, verejtékcsökkentő, savasan hidrolizáló sók; Pakolástöltő anyagok és púderalapanyagok; A szénhidrogének kozmetikai szerepe; Az alkoholok és származékai kozmetikai szerepe, arcvizek, arcszeszek, rázókeverékek; Zsír- és olajsavak kozmetikai szerepe; A zsírok, olajok, viaszok, mesterséges zsírok jellemzése, hatásaik a bőrre; A zsírkísérő anyagok általános és részletes jellemzése; Vitaminok általános és részletes jellemzése; Fertőtlenítőszerek; Emulziók; emulgeátorok, csoportjaik; Nyákanyagok, zselék; A konzerválás alapanyagai; Színezőanyagok; Illatosítók; Balzsamok, gyanták jellemzése, kozmetikai szerepük; Drogok, gyümölcsök, főzelékek, magvak, állati termékek kozmetikai szerepe; Különleges hatóanyagok; Kozmetikai anyagismeret kisszótár