Gasztronómiai alapismeretek és viselkedéskultúra 9. osztály
A Gasztronómiai alapismeretek és viselkedéskultúra tankönyv célja a 11-12. évfolyam Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek komplex tantárgy Vendéglátó és turizmus alapismeretek résztantárgya, valamint a gyakorlati tantárgy ismeretanyagának megalapozása és a szakma iránti érdeklődés felkeltése.
A tankönyv korszerű, konvertálható tananyagtartalmat közöl, amellyel megalapozza a gazdasági és szakmai tájékozottságot, illetve az igényt az aktuális információk birtoklására. A tankönyv tananyaga témakörökre, fejezetekre és alfejezetekre tagolódik, amelyek a tantervben meghatározott tananyagszerkezetet követik.
A lényeges és a súlypontos részeket kiemeltük, a fogalmakat szövegdobozba helyeztük.
A tananyag feldolgozását, megértését a gondolkodtató és a logikai készséget fejlesztő, rávezető kérdésekkel segítjük. Eközben a Gazdasági környezetünk keretében tanultakra, illetve a jövőbeni tananyagtartalmakra is koncentrálunk, összehangolva azokat és előrevetítve az érettségi vizsga tartalmát.
Az ismeretek elmélyítését feladatokkal, házidolgozat-témákkal, a rendszerezést ábrákkal is segítjük. A kutatómunkák célja, hogy a tanulók megismerjék a vendéglátás és idegenforgalom világát, miközben kialakul szakmai szemléletük és a tájékozottság, naprakészség iránti igényük.
Minden elsajátított tananyagegység után vázlatot találnak, amelyben az áttekinthetőség érdekében az adott óra ismeretanyagát foglaljuk össze.
Az Ellenőrizze tudását! című rész feladatainak megoldásával a tanuló képet kap az adott téma anyagának elsajátításáról és természetesen a hiányosságokról is, amelyeket pótolnia kell.
A viselkedéskultúra részben tanultakat szituációs játékok keretében gyakorolhatják, tehetik életszerűvé a tanulók.
A kiadvány fő témakörei: Gasztronómiai alapismeretek; Viselkedéskultúra