Könyv adatlap

A gasztronómia története

Kiadói kód:
MK-6013-3
Szerző(k):
Bódiné Fekete Éva
Megjelenés:
2012
Nyelv:
magyar
Oldal:
184

Amerika felfedezése addig nem ismert zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel gazdagította a vén kontinens éléskamráit. Természetesen részletesen szó esik a méltán híres francia konyhaművészet kezdeteiről, a forradalom korának étkezéseiről és a francia szakácsművészet kiemelkedő egyéniségeiről.

A hazai gasztronómiát a honfoglalás előtti magyarok étkezési szokásaival kezdi bemutatni a könyv. A magyar konyha fejlődését is befolyásolta hazánk történelme. A hagyományos magyaros ételek kialakulásán túl a kötet részletezi hazánk tájegységeinek jellegzetes ételeit, ételkészítési eljárásait. Az ételek mellett szó esik a ?borok királyáról, a királyok boráról?, a tokajiról is.

Könyvünket ajánljuk minden ínyencnek, hobbiszakácsnak és történelem iránt érdeklődőknek. Az oktatásban a Gasztronómiai alapismeretek tantárgyhoz javasoljuk szakiskolás és szakközépiskolás tanulók számára, valamint az OKJ-s képzésekben részt vevőknek is segítséget nyújt a vizsgára felkészülés során.

A kiadvány fő témakörei: A gasztronómiáról általában; Az őskor emberének étkezési szokásai; Az ókori Egyiptom; Az ókori Görögök étkezési szokásai; A Rómaiak étkezési kultúrája; A kelták és a gallok ételei; A honfoglalás előtti magyarok szokásai és étkezése; A francia konyhaművészet kezdetei; Az itáliai reneszánsz és Mátyás király korának étkezési szokásai; Amerika színre lép; XIV. Lajos és korának étkezési kultúrája; A francia konyha az 1600-1700-as években; A nagy francia forradalom kora; Bonaparte Napóleon étkezési szokásai; Brillat-Savarin étele és munkássága; Marie Antoine Careme - A konyhák királya; A francia konyha további neves személyei; A magyar konyha a XVI-XX. században; A magyar konyha általános jellemzői; A magyar konyha tájegységenként; A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék