Könyv adatlap

Vendéglátó technológia

Kiadói kód:
KP-2133
Szerző(k):
Dr. Dunszt Károly - Török István János - Onódi Ferenc - Oriskó Ferenc
Megjelenés:
2015
Nyelv:
magyar
Oldal:
548

A tankönyv három nagy fejezete az ételkészítési, a cukrászati és a pincérismereteket tartalmazza. A gyakorlatias szemléletmód elsajátításán túl az alapvető fogalmak rendszerezésére, az egyéni tapasztalatok felhasználására ösztönzi az olvasókat. Az ételkészítési ismeretekben a nyersanyagok, a fozelékek, a köretek, a saláták, a mártások, a levesek, a meleg előételek, a tésztaételek, a különböző húsételek és a hidegkonyhai ismeretek kerülnek bemutatásra. A pincérismeretek a biztonságos munkavégzés feltételeit, a terítés, a vendéglátás, a felszolgálás és az étrend összeállításának folyamatait, az ételismeret alapfogalmait szemlélteti. A cukrászati ismeretek az alapműveleteket, az előkészítést, a tésztakészítést, a cukrászati alaptésztákat és a kikészített sütemények jellemzőit mutatja be. Gazdag ábraanyag könnyíti a tananyag elsajátítását.

A kiadvány fő témakörei: Ételkészítési imseretek; Alapozó ismeretek; Konyhatechnológiai műveletek; Saláták, salátaöntetek készítése; Köretek készítése; Főzelékek készítése; Mártások, pecsenyelevek készítése; Levesek, levesbetétek készítése; Meleg előételek készítése; Halakból és hidegvérű állatokból készíthető ételek; Háziszárnyasokból készíthető ételek; Sertéshúsból készíthető ételek; Borjúhúsból készíthető ételek; Marhahúsból készíthető ételek; Juhfélékből készíthető ételek; A kecske és a belőle készíthető ételek; Házinyúl és a belőle készíthető ételek; A strucc és a belőle készíthető ételek; Vadakból és vadszárnyasokból készíthető ételek; Éttermi tészták készítése; Hidegkonyhai ismeretek, hideg ételek; A szállodai reggeliztetés; Étlap, étrend összeállítása; Nemzeti, nemzetközi konyha; Cukrászati alapismeretek; Cukrászati alapismeretek; A cukrászat alapműveletei; Cukrászati alaptészták; Kikészített sütemények; Teasütemények; A hidegcukrászat készítményei; Pincér ismeretek; Bevezetés; Az üzlet külső és belső környezete; Az étterem berendezési tárgyai; Az éttermi terítés; Felszolgálás; Az italok és dohányáruk felszolgálása; Az ételek felszolgálása; Tár sasétkezések és üzleten kívüli értékesítés; Az éttermi munkától eltérő értékesítési feladatok; Az értékesítés adminisztrációs feladatai