Könyv adatlap

Pályaorientáció szakiskolásoknak

A pályaorientáció tantárggyal és ezzel a könyvvel az a célunk, hogy elérd a pályaválasztási érettséget.

A pályaválasztási érettség azt jelenti, hogy
? képes vagy a személyiségedet felmérni,
? képes vagy elvégezni a szakmai képzést,
? képes vagy a tulajdonságaidnak megfelelő szakma kiválasztására,
? ismered az elhelyezkedési lehetőségeket,
? felébred benned a szakmai beilleszkedésre irányuló törekvés.

Ezt az öt szempontot járja körbe könyvünk öt fejezete. Az első két fejezet az önismerettel foglalkozik, melyben felmérjük képességeidet, készségeidet és érdeklődési irányodat. A következő három fejezet a pályaismeret témakörében nyújt útmutatást: megpróbálunk minél szélesebb körű reális képet adni a pályákról, foglalkozásokról, elhelyezkedési lehetőségekről.

Hogyan érdemes használni ezt a könyvet?

A pályaorientáció könyv nem olyan, mint egy történelemkönyv, amit az elejétől a végéig meg kell tanulni. A tananyag egy részére most van szükséged (például, hogy felmérd képességeidet, érdeklődésedet), egy részére két év múlva lesz szükséged, amikor szakmát választasz (szakterületek jellemzése) és egy részére csak a munkába állásodkor lesz szükséged (önéletrajz, állásinterjú).

A könyv nagyon sok feladatot, gyakorlatot tartalmaz. Ezeket önállóan, páros vagy csoportmunkában lehet megoldani. Az önismereti részeknél inkább az egyéni, a szakterületek jellemzésekor inkább a csoportmunka látszik megfelelőbbnek. A feladatok nagy részénél nincsenek előre megadható helyes válaszok. Természetesen a matematikai vagy természettudományos példáknak megvan a helyes megoldása, azonban itt nem az a cél, hogy ezt egyből rávágjátok, kiszámoljátok. Fontosabb, hogy milyen eszközökkel juttok el a megoldásig, kinek a segítségét kéritek, ha megakadtok. A hangsúly inkább a megoldás megtalálásának folyamatán van, mint magán a megoldáson.

Állandó szereplőink a veletek egykorú Bendő és Kati, valamint Karesz tanár úr, gyakran megjelennek és elmondják gondolataikat. Titeket is arra bíztatunk, hogy bátran álljatok ki a véleményetekért, érvekkel és példákkal támasszátok alá a meggyőződéseteket!

A nektek való szakma megtalálásakor nagy szerepe van a körülöttetek élő emberek példájának. Segítsétek saját és osztálytársaitok pályaválasztását azzal, hogy meghívjátok szüleiteket, idősebb testvéreiteket és ismerőseiteket, hogy a tanóra keretében a saját szakmájukról, munkájukról beszámoljanak. Így a való életből vett példák segítségével sokkal könnyebb dolgotok lesz.

Jó tanulást és gondolkodást kíván,
a szerző

Kiadói kód:
MK-6075-3
Szerző(k):
Sári Lászlóné
Megjelenés:
2012
Nyelv:
magyar
Oldal:
168