Könyv adatlap

Szövegértést fejlesztő gyakorlatok 8

Kiadói kód:
MK-2480
Szerző(k):
Széplaki Erzsébet
Megjelenés:
2022
Nyelv:
magyar
Oldal:
48

A legfontosabb tudnivalók a taneszközről:
Megtalálható benne mind a három alapvető - elbeszélő, magyarázó-értelmező és dokumentum - szövegtípus. A szövegek többsége új, a mai kamaszok érdeklődési köréhez igazodik. A témák nagy része a mindennapi élethez kapcsolódik: az elektronikus banki ügyintézés előnyeiről és módjáról, a repülőgépjegy és a vonatjegy megrendelésének mikéntjéről szólnak. Pályaválasztási ajánlásként interjút olvashatnak egy fiatal kozmetikusmesterrel és egy informatikussal. Megismerhetik a világháló véleményvezéreinek tevékenységét, illetve a Margherita-pizza történetét és receptjét. Érdekességeket tudhatnak meg a megafauna két hatalmas állatáról: az óriáslajhárról és a Giganthopithecusról. A Street workout című szöveg elolvasása után talán a diákok is kedvet kapnak az utcai edzéshez.
Az érdekes és változatos feladatok alkalmasak a hatékony szövegfeldolgozási technikák elsajátítására, az érvelés és a jegyzetkészítés gyakorlására, valamint a mindennapi életben hasznosítható szövegértéshez szükséges anyanyelvi képességek, továbbá az előzetes tudás alkalmazásának fejlesztésére.
A feladattípusok mind a három műveleti szint: az információkeresés, a kapcsolatok és összefüggések felismerésének, valamint az értelmezés szintjének elérését segítik.
Az illusztrációk szövegekkel való kapcsolata és aránya ideális. A fotók, az ábrák és a rajzok a megértést szolgálják, figyelemfelkeltők, izgalmasak, új felfedezésekre csábítók és fiatalosak, amelyek az esztétikai neveléshez is hozzájárulnak.
A taneszközhöz a Műszaki Könyvkiadó honlapjáról (https://www.muszakikiado.hu/letoltesek/kozismeret/magyar-nyelv/) ingyenesen letölthető kézikönyv készült, amelyben nemcsak a feladatok megoldása található meg, hanem módszertani ötletek és javaslatok is olvashatók, sőt ajánlások is a különböző munkaformák alkalmazására.

Kód Cím Kategória Művelet
MK-2480Szövegértést fejlesztő gyakorlatok 8.Tanári kézikönyvLetöltés