Könyv adatlap

Szövegértést fejlesztő gyakorlatok 7

Kiadói kód:
MK-2477
Szerző(k):
Széplaki Erzsébet
Megjelenés:
2021
Nyelv:
magyar
Oldal:
48

A legfontosabb tudnivalók a taneszközről.
Megtalálható benne mind a három alapvető - elbeszélő, magyarázó-értelmező és dokumentum - szövegtípus. A szövegek többsége új, a mai kamaszok érdeklődési köréhez igazodik. Nagy részük a mindennapi élethez kapcsolódnak: a vezeték nélküli fülhallgató működése, a Segway elterjedése, a magnézium jótékony hatása a tanulásra, az e-menetrend használata, online receptek, otthoni kísérletek, a kengu előnyei a testformálásban és a közérzetjavításban. A szövegek és utasítások nyelvezete az életkori sajátosságokat messzemenően figyelembe veszi.
A változatos feladatok alkalmasak a hatékony szövegfeldolgozási technikák elsajátítására és a mindennapi életben hasznosítható szövegértéshez szükséges anyanyelvi képességek fejlesztésére. A feladatok a tanulóknak nemcsak a szövegértési képességét, hanem az előzetes tudás alkalmazásának képességét is fejlesztik. A feladattípusok mind a három műveleti szint: az információkeresés, a kapcsolatok és összefüggések felismerésének, valamint az értelmezés szintjének elérését segítik.
Az illusztrációk szövegekkel való kapcsolata és aránya ideális. A fotók, az ábrák és a rajzok a megértést szolgálják, figyelemfelkeltők, izgalmasak, új felfedezésekre csábítók és fiatalosak. Az esztétikai neveléshez is hozzájárulnak.
A taneszközhöz a Műszaki Kiadó honlapjáról ingyenesen letölthető  kézikönyv készült, amelyben nemcsak a feladatok megoldása található meg, hanem módszertani ötletek és javaslatok is olvashatók, sőt ajánlások a különböző munkaformák alkalmazására.
https://www.muszakikiado.hu/letoltesek/kozismeret/magyar-nyelv/

Kód Cím Kategória Művelet
MK-2477Szövegértést fejlesztő gyakorlatok 7.Tanári kézikönyvLetöltés