Velünk történt - Termekben esett esetek

2012. augusztus 01.
Közös Többszörös Klub » Velünk történt
Egy kis vidámság mindig jól esik! Küldjék be Önök is a gyerekek vagy akár a tanárok matekórán elhangzott aranyköpéseit a kozostobbszoros@muszakikiado.hu e-mail címre, és a legjobbakat megjelentetjük rovatunkban. Akik bekerülnek a hírlevélbe, értékes, szabadon összeállítható 10.000 Ft-os tankönyvcsomaggal gazdagodnak. Kedvcsinálóul álljon itt egy kis ízelítő néhány mosolyogtató esetből:

A mosolygó pad
Ez ugyan nem teremben, hanem az udvaron termett, de az iskola udvarán udvarló gyermektől:
Erika néni egy udvari padon ülve büszkén ecsetelte mellette ácsorgó kolléganőinek a 90 napos diétája csodálatos hatását, a többi tanító néni dicsérte kitartását és remek kinézetét, irigykedve a leadott kilókért. Megállt szemben velük az elsős Bálintka, kerekedő szemmel hallgatva a magasztalást, gondolta, ő is mond valami szépet:
– Erika néni, én úgy szeretlek téged, te olyan kedves vagy, alattad még a pad is mosolyog!

Erika néni azonnal fölpattant az alatta mosolygó padról, és már a kolléganők sem irigykedtek annyira.

Szorzótábla az érettségin
Egy saját pedagógiai rendszerrel és akkreditált tantervvel rendelkező iskolahálózatban a szorzótáblát énekelve és mozgással sulykoltatva tanítják. Ebben az iskolatípusban nem is várják el, hogy 12. év végén érettségizzenek a tanulók, hanem egy külön 13. tanévet biztosítanak a felkészülésükre. Hogy milyen sikerrel, ezt nem ítélhetjük meg, de az alábbi esetet egy még most is ott tanító kolléga mesélte, csak reméljük, hogy tréfált:
Egy gyengébben felkészült, szóbelire kényszerülő diák nem tudott válaszolni a feltett kérdésekre, ezért mentőkérdésnek a 8-as szorzótáblát kapja, ha el tudja mondani, átengedik. Mire a vizsgázó elkezd dúdolgatni. Kérdezik tőle, mi a problémája.
– A dallamára még jól emlékszem, de a szövege most nem ugrik be.
 

Természetes számok
Marci ügyes gyerek, ha oda tud figyelni arra, amit épp csinálnia kéne, csak éppen ez nem esik meg túl sűrűn vele. Ezt sajnos eredményei is híven tükrözik. Az ő sztorija:
Tanárnő:
– Gyerekek! Kinek mi jut eszébe a természetes számokról?
Mire Marci:
– Az egyes.
 

Borsó
A 2. osztály matematikaórán egy gondolkodtató feladat megoldási lehetőségeit tárgyalta. Az egyik kisfiú, Bandi, akinek mindenhez akadt hozzáfűznivalója, elmondta az ötletét, amely majdnem teljesen jó volt, de egy ponton sántított a gondolatmenet. Ezután kérte a tanítónő, hogy a többiek is próbálkozzanak megoldást találni.  A padtársa volt a következő „próbálkozó”, és sikerült is felvázolnia a helyes megoldást. Kedvesen megdicsérte őt a tanár,  erre Bandi sértődötten felcsattant:
– Na, én már megint falra hányt borsó vagyok!

Takarodó előtt
Az egyik tanár táborozáskor bekopogott este a hálóba, és csak ennyit mondott:
– Lányok, húzzátok be a függvényeket!
Vajon melyik tantárgyat tanította?

  
Műszaki Kiadó ® 2015 • Minden jog fenntartva